čtvrtek 10. dubna 2014

Když na jaře padá déšť...

Dneska ráno jsme se probudili do jarního deštivého dne. Ze začátku to vypadalo, že  bude deštivý čtvrtek, ale naštěstí se mraky umoudřily, sluníčko nabralo na síle a teď je venku nádherně.

Miluji jaro. Je to jako když stoupáte vzhůru. Jako když se odrazíte od dna. Když z chladné pochmurné zimy se rodí pozitivní jaro. Teploty pozvolna stoupají, vrstvy oblečení se postupně sundávají, příroda se zelená, rodí se spoustu nového... objevují se první kvítky, sněženky, petrklíče, fialky a všechno je tak krásně barevné. 


Když jsem byla malá chodila jsem s mamčou každý jaro trhat do vázičky petrklíče a fialky. Ta vůně fialek zůstane navždy v mé paměti, je to něco na co nikdy asi nezapomenu. Na chatě jsme zase měli louku kde rostly narcisky. vždycky se našel důvod vyzdobit si byt kytičkou. Přinést trochu toho jara i k nám domů. A to mi zůstalo dodnes. Miluji ten pocit, že mám doma kousek jarní barevné přírody, ať už jsou to fialky v miniaturní vázičce, čerstvě natrhaná kytice narcisek, koupené tulipány nebo třeba chryzantéma v květináči. 


Jako malá jsem na jaře pletla věnečky z pampelišek. Ani nevím jestli to "dnešní" holčičky ještě umí... Ruce hnědé od mléka co vytékalo z utrženého stonku, ale hlavně že jsme byly za princezny.


A čím jsem začala, tím také svůj článek ukončím :) k jaru neodmyslitelně patří déšť. Kdyby nebyl, nic by nekvetlo. Mám pocit že déšť začíná být něčím vzácným, vlastně bych možná na ruce jedné ruky spočítala, kolik bylo za posledních pár let normálních dešťů. Ano v létě prší, jsou bouřky, bouřky z tepla. Z extrému do extrému. Zem je vysušená a na ni se vylije obrovské množství vody a způsobí to vždycky nějakou katastrofu. Včera jsem po dlouhé době zažila příjemný jarní déšť :) jako dítě jsme při takovém dešti tančily bosé v trávě :) dneska už jsem na to stará :) asi by si lidé klepali na čelo. 


Tento článek je v podstatě o ničem a zároveň o spoustě věcech. Lidé by si měli zase všímat maličkostí a užívat a dělat si radost... Krásný (aspoň v Olomouci) slunečný jarní den Vám přeji :) 


Vkládám pár foteček jara u nás doma:













3 komentáře:

  1. Baru, moc hezky napsané, krásný den od nás z Boleslavi, kde je den uplakaný a zachmuřený!

    OdpovědětVymazat
  2. Raduško, děkuji mockrát a přeji, aby zítra bylo lépe i v Boleslavi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně když vám ten déšť nepadá přímo do baráku, že? :-) Ale tak od toho tu jsou investice do nemovitostí, aby si člověk nějakým způsobem zhodnotil střechu nad hlavou. :-) Ale jako máte pravdu, jaro mám taky moc ráda. Docela mě mrzí, že bude až za více než půl roku. Jedna by se ho skoro ani nedočkala. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...