čtvrtek 17. dubna 2014

Pravý americký cheescake

Máte taky svůj tajný sen, který se týká nějaké sladkosti, zákusku nebo dezertu? Mně vždycky lákalo vyzkoušet Panna cottu a cheescake. Pana cottu jsem ještě nezkusila, ale včera jsem se konečně rozhoupala a vyzkoušela cheescake. Nikdy jsem ho nejedla. Dokonce ani v cukrárně. Takže jsem moc nevěděla, co od něj mohu očekávat. Přesto jsem to riskla a zkusila jsem jej. A výsledek? Rozhodně nelituji. 

Víte co teď dělám? Uspala jsem Štěpánka, uvařila si kafe, ukrojila kousek cheescaku a píšu tento článek. Co víc si přát? Takové ideální dopoledne :)

Pro ty, kteří by chtěli potěšit své chuťové buňky a chtěli tuhle dobrůtku vyzkoušet, vkládám recept...

Budete potřebovat:

375 g sušenek (já použila sušenky Lotus kvůli jejich výrazné chuti, ale můžete použít i obyčejnější)
180 g másla

Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě (popř. ve vodní lázni), sušenky nadrtíme nebo nasekáme a obě ingredience smícháme. Formu si vyložíme pečícím papírem a sušenkové těsto v ní rozprostřeme - můžete buď jen na spodek nebo jako já i po okrajích - sice je to trošku "drbačka", ale jsou horší věci.

náplň:
600 g mascarpone
250 g moučkového cukru
1,5 lžičky vanilkové esence
1,5 lžičky citronové šťávy
200 ml zakysané smetany
3 celá vejce
1 žloutek

Nejprve si vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem, přidáme vanilkovou esenci a poté citronovou šťávu. Následně vešleháme zakysanou smetanu a po jednom vajíčka. Další vejce přidáváme až tehdy, když je předchozí pořádně spojené s krémem. Nakonec přidáme žloutek. Vznikne nám řidší krém. Ten nalijeme na sušenkové těsto a dáme do trouby na 170°C zapéct. Pozor, v tomhle místě mi nastal problém. Když se těsto zahřálo, začalo mi máslo vykapávat z formy. Takže doporučuji zvenku obalit formu alobalem, abyste kvůli mně neměli pak celou pokapanou troubu jako já :D.
Pečeme cca 45 minut, těžko se pozná kdy už je hotovo, protože za horka se náplň ve formě pořád "třepe". Já nechala zapékat dokud náplň nezačala zlátnout.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout a 8 hodin uležet v ledničce.

Na potření:
250 g zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
2-3 lžíce citronové šťávy

Do zakysané smetany vmícháme cukr a citronovou šťávu a potřeme tím uležený cheescake. 
Já nakonec pro výraznější chuť ještě uvařila maliny s kouskem želatiny. Doufám, že si pochutnáte stejně jako já :) dobrou chuť přeje Barča







3 komentáře:

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...