Pak jsem ale jednou objevila, že domácí pekárna nemusí sloužit pouze k tomu, aby pekla. A že nemá pouze program číslo jedna. A zjistila jsem její obrovskou přednost. A tou je, že umí bravurně míchat kynutá těsta. Z těch jsem měla vždycky respekt a byla jsem na ně příliš líná. Dneska pro vás mám recept, který v pekárně používám asi nejčastěji ze všech. Recept na domácí kynutý houskový knedlík. Od té doby, co jsem jej poprvé zkusila, jsem knedlík v obchodě už nekoupila. Pro domácí knedlík mám slabost :) určitě jej vyzkoušejte, bude vám chutnat.
Budeme potřebovat:
250 ml mléka
1 vejce
500 g hrubé mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/4 kostky čerstvého droždí
3 hrsti kostek z rohlíků
Těsto během prvního míchání kontrolujeme, v případě potřeby přisypeme mouku nebo přilijeme mléko. Po vykynutí těsto vyndáme, rozdělíme na tři díly a uděláme z těsta válečky. Nebuďte překvapení, že je knedlík malý. Nebojte, on nakyne. A teď už jej jen uvařit. Já vařím knedlíky v páře, protože mám doma také super věcičku a tou je parní hrnec. Olejem si potřu dno nádoby, popřípadě celý knedlík, a nechám dalších 20 minut kynout. Poté zapnu hrnec na 20 minut. Až se knedlíky uvaří, propíchnu je na několika místech špejlí a nechám vychladnout. Pokud budete vařit knedlíky ve vodě v hrnci, tak knedlíky nechte 20 minut nakynout a poté vložte do vody a vařte 10 minut z každé strany. Po vyjmutí z vody opět propíchat a nechat vychladnout.
Netušíte, jak pro mě bylo náročné vyfotit něco tak obyčejného jako je knedlík. Snad se mi to povedlo :) a fotka vás inspiruje jej vyzkoušet. Přeji krásný den a dobrou chuť Barča
Inspiraci a recept jsem opět získala na Dama.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča