neděle 13. dubna 2014

Velikonoční mazanec

Velikonoce jsou největším svátkem jara. Svátkem zrození, svátkem zdobení a především svátkem tradic. Určitě každý z vás má nějaké tradice, které dodržuje. Dodržování těchto zvyků si jistojistě neseme již z dětství. To, jak jsme slavili Velikonoce jako děti, v nás určitě zanechalo nějaké vzpomínky a pocity. Jistě. Ne všechno děláme stejně jako v dětství, ale to ani nejde :)

Když jsem byla já malá, tak jsem s maminkou zdobily vajíčka tak, že jsme je vařily ve slupkách od cibule, a poté leštily špekem. Pamatuji si, že mě to vždycky ohromně bavilo, bylo to krásný, přírodní, ale přesto jsem si tenhle zvyk nepřenesla až do dospělosti. Zvláštní. Možná se k tomu letos vrátím ;) 

Zdobení bytu? To si myslím, že nechybí v žádné domácnosti. Určitě každý má doma aspoň vajíčka, zaseté obilí nebo nalepené nálepky v oknech.

Další významnou tradicí je bezpochyby pečení. V první řadě velikonoční beránek. Pečete jej? Já ano. A víte proč? Protože jako dítě jsem mu vždycky ukusovala uši :D. Recept na beránka vám vložím v následujících dnech. Dneska bych se ráda věnovala mazanci. Mazanec peču léta letoucí (no, i když přece jen je mi 28, tak to berte trošku s nadhledem ) a vždycky u nás zmizne během chviličky. Čerstvý mazanec s kouskem dobrého másla a kakao. Bez toho by nebyly Velikonoce. U mně určitě ne :). Pokud jste mazanec ještě nepekly, tento určitě zkuste, stojí za to. Moc dobře chutná a není nijak náročný. 

Recept jsem objevila kdysi dávno na stránkách Dámy. Od té doby jsem žádný jiný nezkoušela. Nebyl důvod. Těsto připravuji v domácí pekárně, poté udělám bochánek a upeču. Pro všechny, kteří by chtěli tento mazanec zkusit vkládám recept :)

Budeme potřebovat:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, já přidávám i krájené mandle


Poté co nám těsto nakyne, uděláme z něj bochánek a necháme dalších 20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandličkami. Vložíme do předem předehřáté trouby na 160°C a pečeme cca 40 minut. 

Dobrou chuť a krásné Velikonoce přeje Barča

2 komentáře:

  1. Baru, já jediné, co na Velikonoce peču, jsou jidáše. Ale mazanec není od věci, vánočku u nás milují, takže tohle by bylo taky hned fuč. Uvidím, jestli se mi do toho letos bude chtít :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš Raduško a já zase nepekla nikdy Jidáše :) třeba je letos zkusím...

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...