Nejprve jsem dala upéct piškot. Na ten je potřeba
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
- ½ dcl slunečnicového oleje
- 100 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Z bílků si vyšleháme sníh a postupně přidáme cukr. Poté po jednom zašleháváme žloutky a olej. Nakonec jsem už ručně vmíchala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem vlila do kulaté formy, na jejíž dno jsem vložila pečící papír a dala péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C na dobu cca 30 minut.
Mezitím jsem si omyla ostružiny, půlku dala do kastrůlku a podlila skleničkou vody, přidala lžíci krystalového cukru a povařila. Na závěr jsem přidala dva plátky plátkové želatiny a pořádně rozmíchala. Na vychladlý korpus jsem dala čerstvé ostružiny a poté lžící rovnoměrně rozlila povařené ostružiny a dort dala do lednice.
Nakonec jsem si připravila krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g smetany ke šlehání
- 15 g plátkové želatiny
- 80 g moučkového cukru
- 2 limetky
Nejprve jsem si omyla limetky a spláchla je 2x vroucí vodou, aby se z kůry dostaly všechny nečistoty. Poté jsem kůru nastrouhala a z jedné limety vymačkala šťávu. V nádobě jsem si mixérem vyšlehala tvaroh spolu s cukrem a mascarpone. Přidala kůru a šťávu z limetek. Želatinu jsem si dala nabobtnat do 200 ml studené vody na cca 10 minut. Poté jsem půlku krému dala do kastrolku a nechala zahřát, přidala plátky nabobtnalé želatiny a pořádně rozmíchala. Nechala trošku vychladnout a vmíchala do druhé půlky krému. Dala na 15 minut do lednice. Mezitím jsem vyšlehala šlehačku a tu poté vmíchala do krému. Celou tuto směs jsem nalila na dort a přes noc nechala v lednici. Ráno jsem dort dozdobila čerstvou hruškou a karamelem.
Dobrou chuť přeje Barča
vyzkouším, Katka
OdpovědětVymazat