pondělí 4. srpna 2014

Ostružinový dort s limetkovým krémem

Včera ráno jsme se vydali s dětmi do lesa na houby. A co co si myslíte že jsme našli? Přesně tak. Houby. Ale když už jsme v tom lese byli, děti si hrály, tak já jsem nasbírala pár ostružin na buchtu. Nakonec jsem se rozhodla, že nebudu dělat bublaninu, ale zkusím něco lepšího. Rozhodla jsem se pro dort s limetkovým krémem. Klasická ovocná buchta by byla určitě rychlejší, ale já prahla po něčem gastronomicky lepším, což se myslím povedlo.

Nejprve jsem dala upéct piškot. Na ten je potřeba

  • 2 vejce 
  • 80 g krupicového cukru 
  • ½ dcl slunečnicového oleje 
  • 100 g hladké mouky 
  • 1/2 prášku do pečiva 


Z bílků si vyšleháme sníh a postupně přidáme cukr. Poté po jednom zašleháváme žloutky a olej. Nakonec jsem už ručně vmíchala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem vlila do kulaté formy, na jejíž dno jsem vložila pečící papír a dala péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C na dobu cca 30 minut. 


Mezitím jsem si omyla ostružiny, půlku dala do kastrůlku a podlila skleničkou vody, přidala lžíci krystalového cukru a povařila. Na závěr jsem přidala dva plátky plátkové želatiny a pořádně rozmíchala. Na vychladlý korpus jsem dala čerstvé ostružiny a poté lžící rovnoměrně rozlila povařené ostružiny a dort dala do lednice.

Nakonec jsem si připravila krém:

  • 250 g mascarpone 
  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 250 g smetany ke šlehání 
  • 15 g plátkové želatiny 
  • 80 g moučkového cukru 
  • 2 limetky 

Nejprve jsem si omyla limetky a spláchla je 2x vroucí vodou, aby se z kůry dostaly všechny nečistoty. Poté jsem kůru nastrouhala a z jedné limety vymačkala šťávu. V nádobě jsem si mixérem vyšlehala tvaroh spolu s cukrem a mascarpone. Přidala kůru a šťávu z limetek. Želatinu jsem si dala nabobtnat do 200 ml studené vody na cca 10 minut. Poté jsem půlku krému dala do kastrolku a nechala zahřát, přidala plátky nabobtnalé želatiny a pořádně rozmíchala. Nechala trošku vychladnout a vmíchala do druhé půlky krému. Dala na 15 minut do lednice. Mezitím jsem vyšlehala šlehačku a tu poté vmíchala do krému. Celou tuto směs jsem nalila na dort a přes noc nechala v lednici. Ráno jsem dort dozdobila čerstvou hruškou a karamelem.

Dobrou chuť přeje Barča






















1 komentář:

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Háčkovaný crop top

Krásný začátek prázdnin, holky,  musím se tady o vás trošku více starat.  Na začátku byl vlastně blog a byl středobodem všeho a teď už mi na...