úterý 28. října 2014

Česnekové grissini


„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu.“

Krásné sváteční poledne,

dneska mám pro vás recept na Grissini. V Itálii je dostanete v každé lepší restauraci. Tyhle tyčinky bezpochyby patří ke každému jídlu nebo si je můžete dát jen tak jako chuťovku. Grissini se zrodily v 17. století na severu Itálie v Turíně, tehdejší sardský a sicilský král Viktor Amadeus II., řečený Savojský lišák, nemohl strávit měkký chléb, a tak kvůli němu jeho lékař vynalezl tuto pochoutku. Těsto je totiž chlebové, skládá se z hladké mouky, vody a droždí. Jsou rychlé, jednoduché, chutné a levné. Určitě jimi neurazíte žádnou návštěvu. 

Na těsto budete potřebovat:

340 g hladké mouky
8 g soli
1/2 droždí
3 g hnědého cukru
2 lžíce olivového oleje
200 ml vlažné vody


Já dala všechny suroviny do pekárny na program těsto. Pokud pekárnu nemáte, rozdrobte do vlažné vody droždí, přidejte cukr a lžičku mouky. Kvásek nechtě vzejít. Do mísy přesijte mouku, přidejte sůl, olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechtě hodinu kynout. 


Poté si rozdělíme těsto na dvě půlky. Uděláme váleček o průměru 4 cm a krájíme na 1 cm tlusté plátky. Ty vyválíme do dlouhých tenkých tyčinek. Já tyčinky ještě zplacatila válečkem, potřela vajíčkem a stočila do spirály. Posypeme solí, sýrem nebo česnekovou solí. 

Pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 190°C. V původním receptu je minut 15, ale bylo to málo, takže záleží jak vám peče trouba. 





Přeji vám krásný zbytek dne
Barča :)



7 komentářů:

  1. Děkuji za tip Baru. Určitě je vyzkouším :). Pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, pak dej vědět, jak chutnaly :) Hezký den i tobě Barča

      Vymazat
  2. Baru, vypadají moc pěkně. Já jsem v Itálii nikdy nebyla, tak bych si ji mohla udělat doma, že?
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji, zkus, mně moc s tou česnekovou solí chutnaly. Dají se udělat i s olivami, kmínem, rozmarýnem... Barča

      Vymazat
  3. Baru, už jsem je taky pekla a jen se po nich zaprášilo :-) Máš to krásné! Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer, dnes jsem je zkoušela a jsou naprosto fantastický :) Těsto dělala pekárna, takže byly takřka bez práce :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...