„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu.“
Krásné sváteční poledne,
dneska mám pro vás recept na Grissini. V Itálii je dostanete v každé lepší restauraci. Tyhle tyčinky bezpochyby patří ke každému jídlu nebo si je můžete dát jen tak jako chuťovku. Grissini se zrodily v 17. století na severu Itálie v Turíně, tehdejší sardský a sicilský král Viktor Amadeus II., řečený Savojský lišák, nemohl strávit měkký chléb, a tak kvůli němu jeho lékař vynalezl tuto pochoutku. Těsto je totiž chlebové, skládá se z hladké mouky, vody a droždí. Jsou rychlé, jednoduché, chutné a levné. Určitě jimi neurazíte žádnou návštěvu.
Na těsto budete potřebovat:
340 g hladké mouky
8 g soli
1/2 droždí
3 g hnědého cukru
2 lžíce olivového oleje
200 ml vlažné vody
Já dala všechny suroviny do pekárny na program těsto. Pokud pekárnu nemáte, rozdrobte do vlažné vody droždí, přidejte cukr a lžičku mouky. Kvásek nechtě vzejít. Do mísy přesijte mouku, přidejte sůl, olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechtě hodinu kynout.
Poté si rozdělíme těsto na dvě půlky. Uděláme váleček o průměru 4 cm a krájíme na 1 cm tlusté plátky. Ty vyválíme do dlouhých tenkých tyčinek. Já tyčinky ještě zplacatila válečkem, potřela vajíčkem a stočila do spirály. Posypeme solí, sýrem nebo česnekovou solí.
Přeji vám krásný zbytek dne
Barča :)
Děkuji za tip Baru. Určitě je vyzkouším :). Pěkný den :)
OdpovědětVymazatEvi, pak dej vědět, jak chutnaly :) Hezký den i tobě Barča
VymazatBaru, vypadají moc pěkně. Já jsem v Itálii nikdy nebyla, tak bych si ji mohla udělat doma, že?
OdpovědětVymazatkrásný den Majka
Máji, zkus, mně moc s tou česnekovou solí chutnaly. Dají se udělat i s olivami, kmínem, rozmarýnem... Barča
VymazatBaru, už jsem je taky pekla a jen se po nich zaprášilo :-) Máš to krásné! Radka
OdpovědětVymazatJee Radusko, moc dekuji... B.
VymazatDobrý večer, dnes jsem je zkoušela a jsou naprosto fantastický :) Těsto dělala pekárna, takže byly takřka bez práce :)
OdpovědětVymazat