pondělí 12. května 2014

Sladké wafle s ovocem

Vůbec nemám tušení, jak moc jsou wafle rozšířené u nás v republice. V mém rodném městě jsem se s nimi setkala poprvé. Dokonce mi bylo ctí je několik let dělat. Nemyslím takové ty wafle, co koupíte v supermarketu a hodíte je do mikrovlnky. Myslím čerstvě upečené wafle s ovocem a šlehačkou. Myslím, že na pár místech u nás jsem na ně narazila, ale po tom, co jsem asi dvakrát sebrala odvahu si je koupit a nedaly se jíst, jsem to raději vzdala. 

Jednou jsem na ně narazila také v Drážďanech. Ale vlastně nevím, jestli byly dobré. Víte proč? Jiný kraj, jiný mrav. Já je vždy jedla s marmeládou, ovocem a šlehačkou. Ani ve snu by mě nenapadlo, že by se mohly dělat také na jiný způsob. Takže jsem si je objednala a s chutí zakousla. Ovšem v tu chvíli mi ztuhl na rtech úsměv, protože místo lahodné šlehačky jsem měla plnou pusu šlehaných bílků. Fuj!!! Ani už si nepamatuji, jestli jsem je celé snědla... Ale vím, že jsem si vsugerovávala, že to není dobré. Bylo mi líto je vyhodit, protože rozhodně nevyšly na pár korun.

A tak se mi jednou po těch čerstvých waflích zastesklo. A na nátlak rodiny jsem se nechala přemluvit (já jsem totiž strašně nerozhodný člověk a vždycky si říkám pro a proti a nikdy se nemůžu rozhodnout, co je správně) a domů pořídila waflovač. A od té doby se u nás "wafluje" celkem často. Pro ty, kdo by chtěli zkusit přináším recept.

Budete potřebovat:

100 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
500ml mléka
75 g cukru,
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
1/2 balíčku prášku do pečiva

Vše dáme do vysoké mísy a ručním mixérem smícháme, necháme cca 20 minut odstát a poté naléváme do waflovače - pozor, těsto dost nakyne, takže s mírou, ať nemáte pak těsto všude jako já poprvé. Délka pečení záleží na každém waflovači, já pro vás stopovala a vycházelo mi to cca na 4,5 minuty. Pokud otevřete waflovač dříve než jsou wafle hotové, přijde mi, že už se potom pořádně nedopečou.

Po vyjmutí z waflovače můžete potřít marmeládou, ovocem, povidly, přidat šlehačku a dozdobit třeba strouhanou čokoládou a zbaštit. Přeji, ať se dílko podaří a dobrou chuť

Barča


9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduško. I tvuj komentář mi můj chytrý telefon smazal dřív než jsem stihla prečíst obsah :( tak kdybys mohla ještě jednou :) moc se omlouvám Barča

      Vymazat
  2. Tak tedy ještě jednou :D Že jsem včera vyhazovala starý toustovač a zrovna jsem si na Tebe vzpomněla, že si ten další musíme koupit kombinovaný s waflovačem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu já právě zvažuji, že pořídím přímo waflovač

      Vymazat
  3. Dobrý den, dnes jsem udělala wafle ke snídani, obvykle dělám zdravější variantu také podle Vášho receptu, které máme rádi, ale ty dnešní jsou naprosto geniální:) a to máslo jak z nich krásně voní:)))
    DĚKUJI za úžasnou nejen waflovou inspiraci jež na Vašem blogu nacházím..
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, moc děkuji. Já se přiznám, že jsem trošku lenoch je dělat častěji, takže u nás jsou opravdu vzácné :) jsem moc ráda, že vám chutnají. My je milujeme :)
      Přeji vám krásné podzimní dny

      Vymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...