pátek 28. listopadu 2014

Za vločkou vločka



Krásný den vám přeji. Dnešní probuzení pro mně bylo kruté. Nenaspala jsem zrovna moc dlouho, ale když už jsem se teda z toho vyhřátého pelíšku vyhrabala a došla do kuchyně.... 
v tu chvíli jsem se cítila jako dítě. Za okny padá jedna vločka za druhou. To že jsou 3 stupně nad nulou, a že ten sníh v podstatě hned taje, to mi nevadí. Ale ono sněží!!! Letošní první sníh. Jako by s každou vločkou, ladně se nesoucí, padalo k zemi kousek pohádkové zimy. 
I když - když si vzpomenu na předchozí dvě zimy, vracím se zpátky na zem. Sice párkrát sněžilo, ale žádná sláva to nebyla. A když už nasněžilo krapet víc, většinou to do pár hodin roztálo. 

Když se mého manžela na svatebním kvízu ptali, jaké mám ráda roční období, odpověděl fikaně. Prý miluji každé roční období. Jaro, protože všechno kvete. Léto, protože je teplo, které já přímo miluji. Podzim, protože je barevný. A zimu, protože sněží a můžu lyžovat. 

Měl samozřejmě pravdu. Každé roční období má své kouzlo. Zcela paradoxně, ač miluji sníh, nesnáším zimu. Myslím tím teplotní zimu. Nejraději bych byla, kdyby sněžilo a bylo třeba 15 stupňů :). Nemám ráda, když se mi mráz dere pod bundu. Ale sledovat padající vločky takhle zpoza okna, to já můžu :).

Protože je období před Vánoci hektické, jako každý rok, bohužel nezvládám psát tolik, jako dříve. Ale snad to ještě doženu. Mám spoustu námětů na články, ale nemám je kam časově zařadit. Celkem mám obavu, zda to všechno do Vánoc vůbec stihnu. 


Proto, aby můj článek nebyl pouze kecacím a srdce si vylévajícím, vytahuji fotečky ze šuplíku (asi měsíc a půl staré) a vkládám vám receptík na Hraběnčiny řezy. Recept jsem si vyprosila u Radušky. Slyšela jsem o nich mockrát, ale nikdy jsem je nepekla. 
A protože jsem čekala návštěvu, přišla ta správná příležitost. Musím uznat, že chuťově jsou moc dobré.

Na těsto budete potřebovat:


480 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
1 prášek do pečiva
250g změklého másla
4 žloutky
4 lžíce mléka

Ze všech uvedených surovin připravíme těsto, které si následně rozdělíme na tři třetiny. Jednu třetinu dáme do mražáku a dvě třetiny rozprostřeme do předem vymazaného a vysypaného plechu (velikost plechu na tuto dávku je cca poloviční - ne klasický velký plech).

Náplň:

400 g oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek
60 g třtinového cukru
2 hrsti plátků mandliček
1 lžíce domácího vanilkového cukru
2 lžičky skořice

Na těsto dáme nastrouhaná jablíčka, zasypeme skořicí a cukrem, nahoru dáme plátky mandlí. Z bílků a z cukru ušleháme sníh, který dáme na jabka a nakonec na hrubo nastrouháme zbylé těsto. Dáme do trouby na 180 °C na 30- 40 minut.



Po vytáhnutí řezy jemně pocukrujeme
Přeji vám dobrou chuť a možná i u vás sněžný pátek :)
Barča



8 komentářů:

  1. Napsala jsi to hezky Baru. Hraběnčiny řezy taky peču a můžu říct, že je to dobrůtka. U nás nesněží, ale třeba se taky dočkáme. Přeji Tí hezký den :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, krásný příspěvek. U nás do rána taky něco napadlo, ale mám sníh ráda jen o Vánocích a za oknem nebo na vycházkách. Při denním dojíždění autem do práce mi fakt nechybí.
    a hraběnčiny řezy u nás máme moc rádi.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji mockrát děkuji :) tady nic na zemi nezůstalo. Je teplo :/ a už nesněží, sněžilo tak 1,5 hodiny... Krásný den i tobě

      Vymazat
  3. Byly vynikající mnam určitě taky vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...