čtvrtek 2. října 2014

Růže


Krásné ráno motalinky,

 dneska vám vkládám návod na háčkované růžičky. Já si je udělala do misky na stůl v podzimních barvách, ale protože mi přišla neposečená tráva na naší zahradě kouzelně barevná, fotky vznikly v trávě.

Růžičky jsou jednoduché, zvládne je každá z vás, i začátečnice. Budete potřebovat háček 2,5, bavlněnou přízi (Nela, Camilla, Catanie, Limone, Catty), jehlu na zapošití, nůžky.

po ... pevné oko
řo ... řetízkové oko
ks ... krátký sloupek
ds ... dlouhý sloupek


A pak už jedete vše podle nákresu. Já jsem si uháčkovala 42 řo, do 4. řo od háčku jsem udělala ds, jedno řo vynechala a do dalšího řo háčkovala (ds + řo + ds), opět jedno řo vynechala a opakovala (ds + řo + ds). A tak jsem postupovala až do konce řady, končit by jste měly dlouhým sloupkem.

Uděláme 2 řo, práci otočíme, uháčkujeme pod řo z předchozí řady ds + řo + ds. A od této chvíle už háčkujeme vždy pod řo z předchozí řady (2 ds + řo + 2 ds) opakujeme do konce řady.

Práci opět otočíme, já si po přešla do mezery pod řo a uháčkovala 2 řo, do stejného místa 7 ds (v nákresu jich je více, podle mě to není třeba, záleží na vás), uděláme ks pod ds z předchozí řady a háčkujeme 8 ds pod řo z předchozí řady. Tímto způsobem pokračujeme do konce.

Práci ukončíme po, protáhneme, a přízi ustřihneme a zapošijeme. Ustřihneme si delší nit na vytvarování růžičky, upevníme na začátku a pásek začneme pomalu stáčet spirálovitě a přichytávat jehlou a nití tak, aby se nám růže nerozpadla. Na konci práci ukončíme a zapošijeme.

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Jako pomocníka máte schéma. Přeji vám, aby se vám růžičky povedly a krásný zbytek dne :)














6 komentářů:

  1. Baru, máš květinky moc pěkné, já je takové hezké nikdy nemám, nevím jestli je nedělám málo dlouhé nebo co. Tak zkusím ještě další. Do misky na stůl - parádní nápad.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, zkus, uvidíš, určitě dej vědět, myslím, že těch 42 řo na začátku je tak akorát Barča

      Vymazat
  2. Jsou moc hezké, taky bych to chtěla někdy vyzkoušet. Snad bude někdy čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U růžiček je výhoda, že nezaberou moc času, třeba si chvilku najdete :) Barča

      Vymazat
  3. Náhodou jsem narazila na tvůj blog a je moc pěkný růže moc hezké také jsem to jednou tak fotila Měj se Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi dekuji za chvalu ;) jsem rada ze se ti libi blog :) krasny den Barca

      Vymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...