čtvrtek 16. října 2014

Nemáte dýni? Nevadí....


Všude a všichni teď dlabou dýně, taky se na to chystám :). Ale v první řadě by mě zajímalo jestli slavíte Halloween. Můj manžel americké svátky neuznával, neměl je rád. Jednou jsme zavedli rozhovor na téma, proč bychom je vlastně my Češi měli slavit. Odpověď pro mně je jednoduchá.
Protože mají určitou symboliku.
Vždyť co můžete s dětmi vytvářet na dušičky? Věnec na hrob? Kříž? A na 1. listopadu si udělat procházku na hřbitov? Tohle je pro mně morbidní.
Mně se jako lepší varianta prostě jeví vydlabat si s dětmi dýni, z jejího obsahu něco uvařit či upéct. Udělat si muffinky s čarodějnickým kloboukem a zelené slizové pití jako jedový lektvar. Tohle je pro děti zážitek.


Tohle je pro mně jako pro kreativce svátek. A je mi jedno, jestli je ruský, polský nebo americký. Ten stejný případ tu totiž máme s Valentýnem. Kdo jej nechce slavit, ať ho neslaví. Na MDŽ se ženám přinesl karafiát a tím to skončilo. Co je špatného na tom, že chcete své polovičce dát přáníčko se srdíčkem, protože ji milujete a nebo čokoládové srdce? A proč zrovna to musí být na Valentýna 14. února? Vánoce přece taky slavíme zrovna 24. prosince a nikdo neřeší, proč si musíme dávat dárky zrovna ten daný den.



Každopádně :) ... ať si slaví každý to, co se mu líbí. Nikdo nikoho do ničeho přece nenutí. Mně se vydlabané dýně líbí, baví mě i veškeré symboliky Haloweenu. Baví i mé děti a v globálu nám to dává příležitost účelně spolu trávit čas při tvoření.

A protože na dýni máme ještě chvilku čas, vydlabala jsem pro děti zatím jen na ochutnávku pomeranč :)
Vydlabat sice tu dužinu nebylo nejlehčí, ale zadařilo se a děti usínaly u rozsvíceného pana pomeranče.


Kupte si velký pomeranč - čím větší tím lepší, protože čajová svíčka má vysoký plamínek (nebo mě teď napadlo, že můžete dovnitř dát i takovou tu umělou čajovou svíčku na baterku ;). Ukrojíme špičku pomeranče a vydlabeme dužinu. Poté si předkreslíme tvar obličeje na kůru a vyřežeme - já jsem použila skalpel, protože nožem by se to vyřezávalo asi špatně. 


Pak už jen vložíme svíčku a zapálíme :)


Přeji vám krásný zbytek dne a pokud se rozhodnete mi napsat, jak to máte s těmi americkými svátky vy, budu ráda :)

Barča





12 komentářů:

  1. Baru, pan pomeranč vypadá dobře. Halloween nijak zvlášť neslavíme, ale dýně dlabeme ... a máš pravdu, pro děti je tento svátek rozhodně zajímavější.
    Krásný den ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru moc děkuji za komentář i za tvou odpověď :) A taky ho nijak extra neslavíme, ale do výzdoby klidně pár prvků Haloweenu zařazuji bez výčitek :) krásný den :) Barča

      Vymazat
  2. Baru, asi máš pravdu, proč si nevydlabat dýni, neudělat si strašidlo, neupéct si strašidelný zakrvavený prsty, že? Já se teda přiznám, že Valentýna nějak nemusím, udělá mi víc radost kytička přinesená 'jen tak", ale když je na Valentýna, tak ji teda do koše určitě nehodím. Takže asi tak.
    Pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě Maru :) jestli na Valentýna nebo jen tak... lepší než vůbec, že :) :D ? Tobě taky hezký den :) Barča

      Vymazat
    2. jasně, a když už je úplně nejhůř, tak si umím koupit kytku i sama. :)

      Vymazat
    3. Máji, já chodím pravidelně co 14 dnů na gerbery do Lidlu ;)

      Vymazat
  3. Zajímavý článek - se vším souhlasím :)
    A malá poznámka k dýni - vydlabaný vnitřek se vyhazuje, na vaření se z dýní používá právě to tvrdé, co je pod slupkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, děkuji :) mmj dýni jsme ještě nedlabali, takže jsem po tom zatím nepátrala, díky za radu :D

      Vymazat
  4. Baru, máš naprostou pravdu...já ve škole učím a mně se Halloween vysloveně líbí..Protože se ale názor lidí a rodičů ve škole různí, tak vždycky ve škole dělám 31. 10. tzv. Strašidelný den..a je pravda, že si to každoročně užijeme..Letos budeme barvit trička, děti si odnesou strašidelné výrobky, které celý říjen vytváříme..a že jich je - netopýry, strašáky, pavouky, duchy..Mně se to prostě líbí a dnešním dětem taky...Měj se krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inuško, to jsem ráda, že nejsem sama komu se to líbí a kdo to nezamítá :) Myslím, že lepší pavoučci a dýně než děti bezmezně nechat hledět na telku. Taky se měj krásně a děkuji ti za názor :) B.

      Vymazat
  5. Baru, a já si celou dobu myslela, že je to dýně :D Máš to moc krásné, včetně fotek! Jinak my jsme ti, kteří americké svátky neslavíme. Na Valentýna slavíme narozeniny Pepánka, ale dýni už jsme měli taky vydlabanou. Prostě si většinou vezmeme to, co se nám líbí, ale svátek jako takový neslavíme. Pap a keásné odpoledne !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu vidíš :) a on je to pan pomeranč :) děkuji moc za pochvalu, moc mě těší :-* B.

      Vymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...