pátek 10. října 2014

Ježeček podzimníček


Hit letošního podzimu? Stoprocentně slámový ježek :). Inspiraci jsem chytla v nejedné facebookové skupince. Původně jsem ježky naprosto ignorovala, ale jak jsem viděla další a další, rozhodla jsem se, že jej taky zkusím. Vlastně ten nápad zkusit ho, přišel dneska ráno.
Cestou z pošty jsem si nasbírala šišky, koupila ve zverimexu slámu a natrhala jeřabiny.

Původně jsem chtěla ježka dělat s Matýskem, ale nějak nevyšel čas, protože jsem koupila novou knížku, tak jsme se začetli. Ale nakonec jsem stejně usoudila, že je to ještě docela složitý na to, abychom to dělali spolu. Takže teď jenom sundám ty podzimní dekorace, dám je do misky a ráno je tam s Maťulou naskládáme spolu ;). Aby měl taky nějaké zásluhy.

Přikládám básničku, pro případ, že zapojíte do tvorby dětičky.

JEŽEK V ZIMĚ - Jan Čarek

Kam se ježek v zimě schoval?
Neklouzal se, nesáňkoval.
Zahrabal se do listí,
od té chvíle spí a spí.
Zahrabal se do země:
"Lidičky, vzbuďte mě,
až zavoní fialky,
zapískají píšťalky."


Budete potřebovat:

seno
šišky
tavnou pistoli
nit nebo provázek
kaštany
cokoliv podzimního na dozdobení

Nejprve si ze sena uděláme přibližný tvar ježka, poté vezmeme nit nebo provázek a utahováním dotvarujeme - nemusíte utahovat moc pevně, ale seno by mělo u sebe hezky držet. 


Poté začneme šišky lepit na tělo. Tavnou pistolí a vždycky chvíli přimáčknout. Šišky mají tendenci na tom tělíčku dělat neplechu. Polepíme šiškami celou část těla.
Na závěr přilepíme nos a očička - na ty můžete použít klidně žaludy nebo jeřabiny, jak je libo. A ježečkovi na bodliny dáme na ozdobu cokoliv podzimního. Hlavně nezapomeňte na jablíčka!!! Ty mají ježci totiž nejraději ze všeho. Maj to jako zákusek po každém jídle. Vždycky si po večeři jako dezert dají jedno menší jablíčko :D :D :D (dělám si srandu, ježek je hmyzožravec a jablka na jeho bodlinách jsou ten největší nesmysl jaký kdy byl vymyšlen. Ale budiž - působí to podzimně, tak to děláme. Stejně jako sluníčku malujeme oči a pusu).

Doufám, že tento návod poslouží všem, kteří si bez návodu na něco takového netroufnou. A věřím, že se vás najde i spousta, které ježka uvidí poprvé. Tak vám přeji, aby se vám ježourci povedli a nebojte se zapojit fantazii, v každém z nás něco je ;).

BĚŽEL JEŽEK PO MECHU

Běžel ježek po mechu,
přišel domů s pláčem,
protože se ve spěchu
srazil s křemenáčem.

Máma řekla: "Nač ten pláč?
Styď se aspoň trošku!
Koukej, jak má křemenáč
popíchanou nožku."

Krásný den
Barča














6 komentářů:

  1. Jů Baru, to je pěkný ježura. Škoda, že o víkendu nebude u nás Simonka, určitě bychom ho vytvořily. Tak ho uděláme příští týden.
    Díky za inspiraci. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, vůbec není za co děkovat. Já myslím, že to počká do příštího víkendu a že si se Simonkou ježurku zkusíte, určitě se jí bude líbit :) Krásný víkend Máji Barča

      Vymazat
  2. Baru, ježek je úžasný.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný ježeček..právě dnes jsme s dětmi ze školy nasbíraly šišky..už vím, k čemu budou...určitě se z nich vykube ježeček...díky za inspiraci..Inka

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...