pátek 24. října 2014

Háčkovaná ušanka


Ahoj holky tvořilky.
Mám tu po delší době pro vás zase jeden návod na háčkování. V poslední době se často setkávám s tím, že se ptáte, jak na ušanky. Jestli je nějaký fígl? Nevím. Ale zkusím vám vysvětlit, jak dělám ušanky já.

Nejdříve si uháčkujete klasickou čepičku, jak jste zvyklé. Pokud s háčkováním začínáte, napíšu vám, jak ji dělám já:

Příze Joyfull colors, háček číslo 5.

Čepička na obvod 53 cm:

uháčkujeme si 6 řo, spojíme do kroužku
1. řada - uháčkujeme si 2 řo (jako na začátku každé řady) a 17 ds, ukončíme po
2. řada - zdvojíme každý ds z předchozí řady + háčkuji i do posledního oka, ukončíme po
3. řada - zdvojíme každý třetí ds z předchozí řady + opět do posledního oka, ukončíme po
4. řada - zdvojíme každý sedmý ds z předchozí řady + opět do posledního oka, ukončíme po
5. - 13. řada - háčkujeme do každého DS jeden DS bez přidávání (když už nepřidáváme, nepícháme do posledního oka - dělalo by nám to špičku)
14. řada - do každého DS háčkujeme jeden ks, spojíme pevným okem (já neukončuji, ouška háčkuji druhým koncem příze

Ouška nebo chcete-li, klapky:


Čepičku přeložíme napůl tak, že šev máme uprostřed vzadu. Nejprve vždy háčkuji levé ouško. Do 2 očka od přehybu (snažila jsem se vyznačit na obrázku ručičkou) uháčkuji 2 řo a do stejného očka 1 PDS, poté ještě 8 pds (záleží na tom, z jaké příze háčkujete - pokud budete mít přízi tenší, udělejte PDS více - třeba 12). 
Uháčkujeme 1 řo a práci otočíme, vynecháme první PDS a háčkujeme 7 PDS. Opět 1 řo, otočit, první PDS vynechat a háčkujeme 6 PDS. Stejným způsobem háčkujeme jednu řadu. Končíme, když máme 5 PDS. Práci ukončíme a nit ustřihneme.

Druhé ouško háčkujeme uplně stejně, akorát s tím rozdílem, že musíme začít jakoby z druhé strany. Tudíž... opět 2. oko od přehybu a od něj si odpočítáme 9 ks směrem ke švu. A začneme zase dvěma řo, 9 PDS... atd. Ukončíme, ustřihneme.


Vrátíme se k ukončené části u švu a celou čepičku i s ouškama obháčkujeme. U oušek obháčkujeme bok, uděláme ks v rohu a ještě jeden, další 3 oka vynecháme a místo nich uháčkujeme 3 řo, do 4. oka háčkujeme opět ks a pokračujeme opět ks po boku ouška. To samé provedeme i na druhém uchu. Vznikly nám tak očka na přidělání copánků. Pokud nebudete copánky dělat, nedělejte řo a háčkujte ks do každého oka. Na konci spojíme po, ukončíme a zapošijeme. Ušanka je hotová. 

Copánky:


Ustřihněte si několik provázků příze - délka záleží také na vás- ale pozor! nezapomeňte, že tahle délka ještě půjde napůl. Přeložte v půlce a háčkem protáhněte okem, které vám vzniklo v oušku, směrem dovnitř. Udělejte liščí smyčku.



Musíte smyčku udělat tak, abyste měli tuhle stranu (tu hezčí) zvenku. A teď už jenom uplést copánek. Na konci zavázat kouskem vlny a zastřihnout, aby všechny třásně byly stejně dlouhé.


Doufám, že je v návodu vše pochopitelné a že vám, které si nevíte rady, pomůže. Kdyby jste měly jakýkoliv dotaz, klidně se ptejte. Nakonec čepičku můžete ozdobit třeba kytičkou, na tu vám hodím návod zítra :).


Krásný zbytek dne
Barča
















18 komentářů:

  1. Baruško...super návod a čepička se ti moc povedla :).

    OdpovědětVymazat
  2. Ta je luxusní! Vyzkouším, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Dejte pak vědět, jestli jsem to napsala srozumitelně. Jestli se to podle toho da zvládnout ;) pěkný večer Barča

      Vymazat
  3. Krasna! Urcite vyzkousim! ;-) Jen prosim doplnte jeste navod na kyticku, dekuji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jste asi ve chvíli kdy jsem návodík dávala na blog :). už je tady http://bandorka.blogspot.cz/2014/10/jednoducha-kyticka.html

      Vymazat
  4. Dobrý den, čepička je hotová a spokojenost :) , velice srozumitelný návod, za večer hotová, moc děkuji, Petra :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Peti, tak to jste mě moooc potěšila. Moc děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že má snaha k něčemu je :) jako další budu vkládat návody na homelessky :) pěkný den Barča

      Vymazat
  5. Hezky večer, přejí: prosím o pomoc hačkuji z příze yetti háčkem č.5 a strašně se mi to vlní. . . jsem začátečník, tak dělám asi něco špatně, jen nevím co. . . .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, tak zkuste ubrat třeba v druhé řadě misto 222 dělejte jen 12 12 12, a v další řadě 112 112 112. Ať se dílko daří :)

      Vymazat
  6. Hezky večer, přejí: prosím o pomoc hačkuji z příze yetti háčkem č.5 a strašně se mi to vlní. . . jsem začátečník, tak dělám asi něco špatně, jen nevím co. . . .

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer, děkuji za další úžasný návod. Chci se zeptat, jakou jste měla spotřebu na tuto ušanku na Vámi uvedený obvod (53 cm)?
    Děkuji. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Leni, myslím, že mi stačilo jedno klubíčko příze Joyfull ale jistá si už nejsem. Hezký večer Barča

      Vymazat
  8. SUPER NAVOD HNED TO JDU VYZKOUSET SNAD SE MI TO PODARI

    OdpovědětVymazat
  9. dobry den potrebovala bych na obvod hlavy 50cm.prosim jak to udelat????? ta usanka je super.zkusila bych.dekuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...