pondělí 23. června 2014

Letošní první cestování

Ahojte všichni :)


zase se po pár dnech hlásím. Tentokrát s cestovní tématikou :). Protože jsem celkem cestovatelský typ a mám ráda výlety, ať už rodinné či jiné, rozhodla jsem se, že na svůj blog zařadím i cestovní tématiku. Třeba se někomu bude hodit, jako tip na výlet s dětmi nebo i třeba ve dvojici.

Tentokrát jsem po celkem dlouhé době vyrazila s kamarádkou za hranice našeho státu, konkrétně do Paříže. Manžel byl na mě tak hodný, že se postaral o děti.  A já mohla za svým snem. Už asi dva roky jsem mluvila o Francii... a sen se stal skutečností.

Zážitky a dojmy? Mé zážitky jsou takovéto: všude spousta lidí, všude hodně aut, pravidla silničního provozu snad ani neexistují, každý druhý dům - kavárna, v kavárnách strašně malé prostory, jedna židlička těsně vedle druhé, všude rušno, živo. A opravdu nikde jsem tam  neviděla a nepostřehla žádný stres. Což mě ohromně okouzlilo. Francouzi si opravdu umí užívat života.

Místní doprava je opravdu zvláštní. Všude kolony, ale žádní nervózní řidiči. Co jsem vypozorovala, převládají jednosměrky. Ale každá jednosměrka má většinou 3 až 5 pruhů. Představte si všude auta. Mezi nimi ještě větší spousta mopedů. Ale opravdu mraky. A tyhle mopedy se proplétají mezi těmi auty stojícími v koloně. No a aby toho nebylo málo, do tohohle všeho tu jsou ještě cyklisté, kterých taky není zrovna malé množství :). Opravdu v šoku jsem byla z francouze v obleku jedoucího na kole. Běžný obrázek v ulicích Paříže.

Kavárničky byly opravdu všude. Nedá se ani říct, že na každém rohu, protože byly častější :D. Byly neustále plné. Ale na mě teda příliš stísněné. Jedna židlička na druhé. Nikomu to nevadilo. Lidé tam seděli, povídali si, dokonce i děti si užívali "kávičkové pauzy".  Bylo vidět, že jsou děti na tento styl života zvyklé. Za celou dobu jsem potkala pouze jedno brečící dítě a to si hned tatínek postavil naproti sobě a s naprostým klidem mu něco vysvětloval. Nikde jsem neviděla, že  by na děti křičeli nebo byli nějak zlí. Úžasné.

Poslední den před naším odjezdem začínal v Paříži festival hudby. V ulicích byly rozestavěné klavíry, na kterých kolemjdoucí hráli a díky naší podvečerní projížďce po řece Seině jsem viděla, že je hudba opravdu na každém kroku. Podél řeky snad co 10 metrů hrála nějaká kapela, všude mraky lidí, všude spousta pohody, radosti a každý si poslech užíval po svém.

Musím říci, že jsem si těch pár dní užívala opravdu naplno. Závidím, jak si místní lidé umí užívat života. Přijela jsem do Olomouce a najednou jsem měla pocit, že je všude málo aut, málo lidí, všude mrtvo, žádný život... škoda, že v člověku ta nasátá atmosféra vydrží jen chvilku. Přeji vám krásný večer všem :)

Barča






6 komentářů:

  1. Baru, nedočkavě jsem čekala na fotky a zážitky!Doufám, že budou další a další! Krásný večer!

    OdpovědětVymazat
  2. Raduško, určitě budou. Já včera odpadla :D a to doslova a do písmene. Teď se prohrabuji fotečkama a určitě dám ještě pár článků, je ve mně spousta energie, několik dní jsem nesáhla na háček, dneska jsem jen přes den splnila jednu zakázku a teď si užívám prohrabování se fotečkama :) Jinak děkuji a i tobě krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, i mně Paříž kdysi neskutečně okouzlila...přímo jsem si zamilovala trávníky kolem Seiny, kde polehávali studenti, ale i všichni, kteří si chtěli odpočinout a nikdo nespěchal...představa, že si tu lehnu do parku je krásná, leč nerealizovatelná, buď bych lehla do psích... nebo by přišel městský policajt...snad někdy...kdoví? Krásné dny..se sovičkami finišuji, ale daly mi zabrat:o)) Inka

    OdpovědětVymazat
  4. Inuš, Paříž je prostě kouzelná a já jsem moc ráda, že jsem tam byla. U nás v parku něco takového fungujetaky, ale rozhodně ne s touhle atmosférou.... Já teď jdu ještě udělat článek o jedné sovičce taky krásné dny :) Barča

    OdpovědětVymazat
  5. Ve zkratce: miluju Paříž! <3 Párkrát jsem tohle nádherné město navštívila, a vždy jsem byla jak na jiném světě...lidé neskutečně milý, přátelští, žádný stres, žádný spěch.
    Nejraději mám Montmartre, kouzelné místo. Snad se tam zase brzy vrátím... :o)
    Hezký den, Štěpka

    OdpovědětVymazat
  6. Štěpi, pohled od MontMartru byl krásný. Paříž jako na dlani, kouzelné místo, a když jsem tam byla já, žilo to tam. Festival hudby v ulicích, všude tančící lidé, pohoda :) Hezký slunečný den, Barča :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...