čtvrtek 4. září 2014

Domácí švestková povidla


Pomalu, ale jistě se k nám blíží podzim. Nezdá se vám? Včera jsem procházela parkem a pozorovala děti, jak svádí boj o kaštany. Nevím, jestli se mi to jen zdá, ale není brzy? Tak jsem si včera říkala, jestli vůbec, až se vrátíme z dovolené, bude ještě čím vyzdobit byt. Aby už nebylo po kaštanech a ořeších. To by mě mrzelo :). Doufám, že nebude už sněžit. 
Snad na mě ještě nějaký ten hnědý lesklý poklad schovaný někde v trávě počká.


Včera jsme s dětmi pekli povidla. Nikdy jsem je nezkoušela, protože z povídání vím, že se musí několik hodin vařit a jejich příprava je velmi náročná. Ale z nejednoho zdroje jsem slyšela o povidlech, která se pečou. A protože mi kamarádka slíbila švestky, přemýšlela jsem, co s nimi udělám... Upeču koláč a dál? A dál mi vnukla nápad Raduška a tak jsem se pustila do pečení povidel.


Budete potřebovat:

2 kila omytých a vypeckovaných švestek
1/2 kila cukru
4 lžíce octu
1 lžičku skořice
4 lžíce rumu

Omyté a vypeckované švestky dáme do pekáčku a polijeme octem (4 lžíce). Dáme do předem vyhřáté trouby na 250°C péct na 25 minut. Poté vytáhneme a nasypeme 200 g cukru a opět vrátíme do trouby na 20 minut. Poté vytáhneme, nasypeme dalších 200 g cukru a pečeme dále. po 15 ti minutách dosypeme posledních 100 g cukru a necháme 15 minut ještě dopéct. Poté vytáhneme z trouby, já si směs přelila do hrnce a ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme skořici a rum a ještě pomixujeme. 


Poté plníme sklenice, které jsme si předem vydezinfikovali v horké vodě, aby nám povidla nechytla plíseň (vlastně vše, co použijete - naběračku, lžičku, lžíci pořádně omyjte vroucí vodou. Po naplnění sklenice zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme pořádně vychladnout a můžeme povidla schovat na zimu :)


Musím říct, že chuťově jsou povidla opravdu vynikající a doufám, že je kluci budou jíst. Já jsem si je malinko ještě vyzdobila, aby byly "čučavý". Přeji vám překrásný zbytek dne, já jdu dodělávat resty :) 








Barča 


9 komentářů:

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Newsletter číslo jedna

Milé šikulky,  jak jsem vás informovala v minulém článku, mám pro vás jako novinku informátor/Newsletter. Zdarma si jej můžete stáhnout u mn...