čtvrtek 4. září 2014

Domácí švestková povidla


Pomalu, ale jistě se k nám blíží podzim. Nezdá se vám? Včera jsem procházela parkem a pozorovala děti, jak svádí boj o kaštany. Nevím, jestli se mi to jen zdá, ale není brzy? Tak jsem si včera říkala, jestli vůbec, až se vrátíme z dovolené, bude ještě čím vyzdobit byt. Aby už nebylo po kaštanech a ořeších. To by mě mrzelo :). Doufám, že nebude už sněžit. 
Snad na mě ještě nějaký ten hnědý lesklý poklad schovaný někde v trávě počká.


Včera jsme s dětmi pekli povidla. Nikdy jsem je nezkoušela, protože z povídání vím, že se musí několik hodin vařit a jejich příprava je velmi náročná. Ale z nejednoho zdroje jsem slyšela o povidlech, která se pečou. A protože mi kamarádka slíbila švestky, přemýšlela jsem, co s nimi udělám... Upeču koláč a dál? A dál mi vnukla nápad Raduška a tak jsem se pustila do pečení povidel.


Budete potřebovat:

2 kila omytých a vypeckovaných švestek
1/2 kila cukru
4 lžíce octu
1 lžičku skořice
4 lžíce rumu

Omyté a vypeckované švestky dáme do pekáčku a polijeme octem (4 lžíce). Dáme do předem vyhřáté trouby na 250°C péct na 25 minut. Poté vytáhneme a nasypeme 200 g cukru a opět vrátíme do trouby na 20 minut. Poté vytáhneme, nasypeme dalších 200 g cukru a pečeme dále. po 15 ti minutách dosypeme posledních 100 g cukru a necháme 15 minut ještě dopéct. Poté vytáhneme z trouby, já si směs přelila do hrnce a ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme skořici a rum a ještě pomixujeme. 


Poté plníme sklenice, které jsme si předem vydezinfikovali v horké vodě, aby nám povidla nechytla plíseň (vlastně vše, co použijete - naběračku, lžičku, lžíci pořádně omyjte vroucí vodou. Po naplnění sklenice zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme pořádně vychladnout a můžeme povidla schovat na zimu :)


Musím říct, že chuťově jsou povidla opravdu vynikající a doufám, že je kluci budou jíst. Já jsem si je malinko ještě vyzdobila, aby byly "čučavý". Přeji vám překrásný zbytek dne, já jdu dodělávat resty :) 








Barča 


7 komentářů:

  1. Máš to moc krásné Baru, radost pohledět! Prababičky by z nás měly radost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduško moooc děkuji :-* jsi zlato, kdo ví, třeba by nám řekly, že to šidíme, že to povidla nejsou :D

      Vymazat
  2. Krásná práce a krásné fotky :o))

    Hezký večer,
    http://skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, blíží ... a moc se mi to nelíbí:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Aji, mně moc taky ne, ale... čas nezastavíme :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...