neděle 13. dubna 2014

Velikonoční mazanec

Velikonoce jsou největším svátkem jara. Svátkem zrození, svátkem zdobení a především svátkem tradic. Určitě každý z vás má nějaké tradice, které dodržuje. Dodržování těchto zvyků si jistojistě neseme již z dětství. To, jak jsme slavili Velikonoce jako děti, v nás určitě zanechalo nějaké vzpomínky a pocity. Jistě. Ne všechno děláme stejně jako v dětství, ale to ani nejde :)

Když jsem byla já malá, tak jsem s maminkou zdobily vajíčka tak, že jsme je vařily ve slupkách od cibule, a poté leštily špekem. Pamatuji si, že mě to vždycky ohromně bavilo, bylo to krásný, přírodní, ale přesto jsem si tenhle zvyk nepřenesla až do dospělosti. Zvláštní. Možná se k tomu letos vrátím ;) 

Zdobení bytu? To si myslím, že nechybí v žádné domácnosti. Určitě každý má doma aspoň vajíčka, zaseté obilí nebo nalepené nálepky v oknech.

Další významnou tradicí je bezpochyby pečení. V první řadě velikonoční beránek. Pečete jej? Já ano. A víte proč? Protože jako dítě jsem mu vždycky ukusovala uši :D. Recept na beránka vám vložím v následujících dnech. Dneska bych se ráda věnovala mazanci. Mazanec peču léta letoucí (no, i když přece jen je mi 28, tak to berte trošku s nadhledem ) a vždycky u nás zmizne během chviličky. Čerstvý mazanec s kouskem dobrého másla a kakao. Bez toho by nebyly Velikonoce. U mně určitě ne :). Pokud jste mazanec ještě nepekly, tento určitě zkuste, stojí za to. Moc dobře chutná a není nijak náročný. 

Recept jsem objevila kdysi dávno na stránkách Dámy. Od té doby jsem žádný jiný nezkoušela. Nebyl důvod. Těsto připravuji v domácí pekárně, poté udělám bochánek a upeču. Pro všechny, kteří by chtěli tento mazanec zkusit vkládám recept :)

Budeme potřebovat:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, já přidávám i krájené mandle


Poté co nám těsto nakyne, uděláme z něj bochánek a necháme dalších 20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandličkami. Vložíme do předem předehřáté trouby na 160°C a pečeme cca 40 minut. 

Dobrou chuť a krásné Velikonoce přeje Barča

2 komentáře:

  1. Baru, já jediné, co na Velikonoce peču, jsou jidáše. Ale mazanec není od věci, vánočku u nás milují, takže tohle by bylo taky hned fuč. Uvidím, jestli se mi do toho letos bude chtít :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš Raduško a já zase nepekla nikdy Jidáše :) třeba je letos zkusím...

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

CAL na dámskou kolovou sukni

Krásný den, šikulky,  kdo ještě nepostřehl, jedeme další CAL.  Tentokrát na dámskou kolovou sukni. Sukni s překvapením, protože já sama ji j...