sobota 6. prosince 2014

Druhý adventní víkend


Máme tady druhý adventní víkend a za 18 dní Vánoce a já konečně začala péct :). Minulý víkend jsme upekly linecké a čokoládová kolečka a těsto na perníčky zůstalo nezpracované. Píšu upekly. Protože vánoční pečení již po několik let patří mně a mojí kamarádce Peti. Vždycky na několik dní (víkendů) dorazí za mnou a společně patláme, kecáme, blbneme. Loni jsme si dokonce u toho i zpívaly. Štěpánek byl ještě miminko milující jakoukoliv hudku a Matýsek už zpíval s námi. Bylo to super. Jely jsme písničku za písničkou bez sebemenší pauzy. Pak jsme litovaly, že jsme si to nenatočily, protože tohle už do kupy nikdy nedáme :).

Stejně jako nikdy do kupy nedáme recepty na těsta. Jestli něco nezvládám, tak je to psaní a ukládání receptů. Jak jsem už psala, pečeme spolu léta letoucí. Možná celou dobu, co já jsem v Olomouci. Což už je 10 let. A dodnes nemáme napsaný jediný recept. Stydím se. Dokonce jsem říkala, že letos to chtě-nechtě musím psát, i kdyby to mělo být sem na blog, kde to vždy dohledáme. Ale Peťa prohlásila, že pak už by to nebylo ono. My totiž vždycky ztroskotáme na tom, že nevíme

  1. co jsme pekly
  2. podle kterého receptu 
Takže několik hodin vždy sedíme a listujeme v časopisech, kterých je každým rokem víc a víc a hledáme, co je nám povědomé.

Letos alespoň ten základ už máme, zbytek nějakým způsobem doladíme. Vymyslíme zase něco nového.

Dnešní probuzení bylo kruté. Jak už jsem dříve psala, bojuji s kašlem, ale s takovým, že v noci nemůžu spát, tak mi doktorka předepsala prášky a přiznám se, že jsem po nich jak zpomalený film. Jsem jak chodící mumie. Když jsem se ráno vzbudila, připadala jsem si, jako bych vůbec nespala. Moje tempo bylo vražedné, ale nakonec jsem se překonala a vytáhla to perníčkové těsto. Takže perníčky jsou teď už upečené. Původně jsem myslela, že se Matýsek nezapojí, nakonec jsem tam měla oba pomocníky :). 

Odpoledne jsme byli s dětmi na "mikulášské". Děti si to užily. Dokonce i chvilku poslouchaly :D. A čert byl tak veselej, že Štěpánka pošťuchoval tak dlouho, až se rozplakal. Prvně přišli a Štěpi je ignoroval, ale čert ho zlobil tak dlouho, až se rozplakal. A pak už se mě nepustil. Ale nakonec mu řekl i čááááu. Ale po příchodu domů bobek chytl horečku, tak tu vedle mně leží a pospává. Uvidíme, co z toho vyleze. 

Abyste z článku něco měli, vkládám vám recept na perníčky, pokud nemáte žádný osvědčený nebo chcete zkusit nový. Nám tyto perníčky moc chutnají. Zdobit budeme někdy v týdnu.


Perníčky: 



400g hl.mouky

100g hery
140g moučkového cukru
1 lžička jedle sody
2 lžíce medu
2 lžičky pernikoveho koreni
2 vejce

Vše smícháme, vyválíte na tenký plát a vykrajujeme vánoční tvary, poté pečeme po dobu cca 8 minut při 180°C. Po vytažení potírám rozšlehaným vajíčkem.

Ještě vkládám fotečku, jak Matýsek včera nachystal okno na balkoně, kam měl Mikuláš klukům donést nadílku. Svíčky, aby věděl, kde balíčky nechat a sovička mu prý měla říct, že si balíčky zaslouží.


Přeji vám krásný zbytek večera, dobrou noc a hezkou druhou adventní neděli
Barča

6 komentářů:

  1. Baru, to je fajn, že pečete s kamarádkou, to musí být prima. Já jsem pekla včera a snažila jsem se zapojit Simonku, ale ni z toho nebylo, dělala s dědou blbiny celý den. Mám šestero, na dnes čtyři těsta a bílky na kokosky. už nemám máslo, tak v týdnu dokoupím a budu pokračovat. dělávám tak 15 druhů, ale malinký dávky.
    přeji ti krásnou druhou adventní neděli. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maji je to prave super. Neco napecu v tydnu sama ale vetsinu delame spolu. Kolik ma Simonka? Taky delamvam kolem 15ti druhu. Ja mam v lednici jeste testa na medovy slzicky a na mokka. To snad jeste dneska upecu.

      Vymazat
    2. Baru, Simonka bude mít v únoru už 8 roků. Někdy se mnou vaří, ale když byla menší, bylo to lepší, teď mi řekne, že je to její život a že si bude dělat co chce ona a ne to co chci já. A mám to.

      Vymazat
    3. prosím a co jsou medové slzičky? nemohla bys mi třeba poslat recept na mejl? a trošku popsat cože je to za cukroví. Já dělávám svoje dle receptů od mamky a babičky, ale každý rok se snažím přidat něco nového.
      majka.urb@seznam.cz
      děkuji

      Vymazat
  2. Holky jste šikovné,já ještě nezačala. :-)
    Teď máme doma nějaké bacili,ale zítra se dotoho taky pustím ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...