neděle 5. října 2014

Podzimní růže


Krásný nedělní večer,

zdravím vás po náročném víkendu. Myslela jsem si, že zvládnu dát články, ale nezadařilo se. Bylo toho na mě nějak moc :). Téměř jsem se nezastavila. Večer jsem ještě žehlila a dostala jsem se ke psaní až teď. Chvilku jsem přemýšlela, čemu dnešní článek věnuji a nakonec jsem se rozhodla, že se vrátím k sobotnímu dopoledni, kdy mě mamka poprosila, jestli bych jí nenaučila, jak se dělají růže z listí. Dělala jsem je poprvé snad před šesti lety. Mamka ode mne dostala tenkrát kytku k narozeninám. Přiznám se, že od té doby jsem je nedělala, ale to je asi věc, která se nezapomíná. Věřím, že mnohé z vás je znáte. A kdo ne, určitě růže zkuste. Je to rychlé, jednoduché a krásně naladí podzimní atmosférou. 

Návod, který vám vkládám je stažený z internetu, protože jsem s sebou neměla foťák a nemohla jsem návod nafotit, ale je krásně srozumitelný. 


Důležité je, aby jste lístek v místě ohybu nezlomili a snažili jste se naopak, aby byl co nejvíce ten sklad volný (nadýchaný). Já růžičky motám od kraje ke kraji, na fotce přehýbají pouze střed. Krásně kolem dokola prostě přikládejte lístky a volně namotávejte. 

Když už se vám zdá, že máte růži dostatečně velkou, vezměte nit, přichytněte prstem začátek nitě a několikrát omotejte kolem dokola v místě, kde držíte lístky pohromadě (musíte pevně utahovat, aby se nit jakoby vryla do listů), poté nit utrhnu - nezavazuji, není potřeba. Stonek nedělám, pouze zastřihnu stopky do stejné délky.

V sobotu jsem udělala 7 růžiček, dala k sobě a místo "manžety" jsem použila krásně barevné listy. Nakonec jsem zaběhla ven pro pár šípků a nějaké traviny a kytku dozdobila. Vše jsem spojila nití a kytička byla na světě :)

Myslím, že kdo máte starší děti, určitě je můžete zapojit. Školáci určitě už růže zvládnou. My to měli jako tvořivé rodinné dopoledne :). Tvořila jsem já, Matýsek, moje mamka, moje babička a dokonce i její přítel :)

 Fotky jsou jen z mobilu, ale snad aspoň pro představu stačí.
Přeji vám krásný zbytek neděle
Barča












8 komentářů:

  1. je to nádherné určitě to zkusím děkuji za nápad..Marie

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško mockrát děkuji. Budu držet palečky, ať se povedou. Barča

    OdpovědětVymazat
  3. Baru, krásný je máš. Já jsem si takhle vyzdobila z listových růžiček jeden celý truhlík, ale už je to taky pár let. Tak si to asi letos zopakuju.
    krásný den a nový týden Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máji, děkuji za chválu, no, já snad ani letos ty podzimní truhlíky nestihnu :D uvidíme, ale potřebovala bych ty dny nějak nafouknout :D krásný týden i tobě Barča

      Vymazat
    2. ani nemluv, mám tolik plánů a tak málo času na ně. Ale hroutit se z toho nebudem ne?

      Vymazat
    3. času stále a všem stejně, ale ještě tak troje ruce by to chtělo :D hroutit neeee

      Vymazat
  4. Baru máš je hezké. Děkuji za nápad. Dělala jsem s Verunkou a moc ji to bavilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evicko moc dekuji. Jsem rada ze jsem vas inspirovala :) pekny den Barca

      Vymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...