středa 5. února 2014

Podšálek

Jednou večer jsem tak brouzdala po internetu, hledala inspiraci na háčkování a narazila jsem na podšálky. Na ruských stránkách jich bylo nepřeberné množství, ale tento mě přímo uchvátil. Jenže jsem na něj nikde nenašla návod, a tak jsem byla nucena se podle obrázku s tím poprat sama. Je škoda sušit návod doma v šuplíku. Třeba by se vám mohl hodit. Možná někoho tento podšálek uchvátí stejně jako mně.



Budeme potřebovat bavlněnou přízi (zkoušela jsem to i z Kateřiny, ale kytička se dost kroutila, háček 2,5 a nůžky.

Postup:

Každou řadu ukončujeme pevným okem. Pokud chceme, aby nebyl vidět spoj, můžeme háčkovat do spirály. Potom si začátek řady označíme kouskem jiné příze a nebo dobře počítáme (já háčkovala s ukončováním řad a spoj vidět nejde - rozhodně ne tak, aby tam rušil).

Zkratky použité v návodu

po ... pevné oko
řo ... řetízkové oko
ks ... krátký sloupek
ds ... dlouhý sloupek

Uháčkujeme 4 řo, která spojíme do kruhu po, do vzniklého kroužku uháčkujeme 8 ks a spojíme po.




Uháčkujeme 1 řo a do každého ks z předchozí řady uháčkujeme 2 ks (16 ks celkem).




Uháčkujeme 1 řo, dále háčkujeme 2 ks do každého druhého ks z předchozí řady (24 ks).


   


Uháčkujeme 1 řo, dále 2 ks do každého třetího ks (32 ks).






Uháčkujeme 1 řo ,nyní zdvojíme druhý ks a poté každý čtvrtý (aby nám nevznikal šestiúhelník a kolečko se nám krásně srovnalo, ukončíme po (40 ks)





Máme hotový střed kytičky. Nyní se pustíme do okvětních lístků.

Uháčkujeme 1 řo, 1 ks, poté 6 řo, do druhého řo od háčku uděláme 1 ks plus další 4 ks do dalších čtyř řo. Do druhého ks z předchozí řady v kruhu ukončíme krátkým sloupkem. Nyní uháčkujeme 3 ks a opět 6 řo, 5 ks směrem ke středu a ukončíme ks - takhle pokračujeme až do konce - celkem máme 10 základů na okvětní lístky - ukončíme po.




Opět začneme 1 řo, dále 1 ds do prvního oka z předchozí řady u paprsku (celkem 4ds),  na vrchu uháčkujeme 5 ds do jednoho oka (jakoby první ks), dále 4 ds směrem ke středu kytky. Okvětní lístek ukončíme po, uháčkujeme 1 po a děláme 4ds u druhého okvětního lístku - takto pokračujeme až máme hotovou celou kytičku.  Práci ukončíme po, zapošijeme a ustřihneme.




Snad už bude všechno jasné, kdyby byly nějaké nejasnosti klidně napište

Krásný den vám přeje Barča












9 komentářů:

  1. Je nádherná, hned bych jí udělala ale nechápu to :(. Střed mi je jasný ale pak ty lístečky už se ztrácím. Asi bych potřebovala vidět každý krok na obrázku :(. Nemáte třeba alespon nákres?

    OdpovědětVymazat
  2. Nákres nemám, ty poutka uděláte tak, že uděláte ten 1ks, potom 6 řo a do dalšího ks z předchozí řady opět ks... kdyby to nešlo zkusím to nakreslit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za odpověď... a když dojedu celé kolo tak pak do těch řet.ok dělám ty DS? Máte je tak krásně plné, že mi to stále nejde na rozum :(. Kdyby se vám chtělo, moc by mi ten nákres pomohl. Děkuji ;)

      Vymazat
  3. Ano, zkusím to nakreslit,ale nvm jestli to zvládnu :D

    OdpovědětVymazat
  4. vůbec si nevím radym, jak s tím nákresem, jak dodělám svetřík, zkusím to nafotit

    OdpovědětVymazat
  5. Vy jste zlatá... stále sem koukám...

    OdpovědětVymazat
  6. Holky, moc se omlouvá, na návod jsem zapomněla, už by mělo být vše naprosto jasné, dejte vědět, zda se povedly, děkuji za trpělivost a ještě jednou se omlouvám, krásný den

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jsi si udělal/a čas okomentovat můj článek. Vážím si toho. Hezký den Barča

Jarní háčkovaná halenka

 Krásné březnové odpoledne, šikulky,  měla bych vám asi psát více článků přímo sem na blog. Všechno vám strkám do skupinky, ale ne každý tam...